Halk arasında kansızlık olarak bilinen anemi hastalığı, kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin anormal yapıda olması ya da az olmasına bağlı olarak gelişir. Çocuklarda kansızlık yetişkinlerde görüldüğü gibi sıkça karşılaşılan bir hastalıktır. Ayrıca bebeklerde kansızlık problemi de sık gözlemlenebilir.
Çocuklarda kansızlık ve anemi teşhis ve tedavisi için bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.
İçindekiler
Bebeklerde ve çocuklarda yaygın olan anemi hastalığının en sık nedeni vücutta yaşanan demir eksikliğidir. Belli belirtiler gösteren bu rahatsızlığın oluşumu alyuvarların anormal yapıda olmasıyla ilişkilidir. Anemi hastalığının birden çok tipi vardır. Demir eksikliği anemisi, B12 eksikliğine bağlı anemi, Talasemi, Kronik hastalık anemisi, Aplastik anemi, Orak hücreli anemi, Hemolitik anemiler olarak ayrılır.
Demir eksikliği anemisi, demir takviyeleri veya diyet düzenlemeleriyle tedavi edilebildiği gibi bunun dışında sorun vücuttaki bir kanamayla ilgili yaşandığındıysa kanamanın durdurulmasıyla halledilebilir. Ayrıca çocuklarda demir ilacı kullanımı da onların yaşına uygun şekilde dozlarda ayarlanır.
B12 eksikliğine bağlı anemi, B12 eksikliği yaşayan hastalara B12 enjeksiyonları ve demir eksikliğinde olduğu gibi diyet düzenlenmelidir. Talasemi halk arasında Akdeniz anemisi olarak bildiğimiz anemi tipidir. Özellikle çocuklarda sıklıkla karşılaşılan rahatsızlıktır.
Talasemi, Folit asit takviyesi bazen kan nakli ve ilik naklinin gerektiği tedaviler uygulanabilir. Kronik hastalık anemisi ise altta yatan başka bir sebepten kaynaklanabilir. Dolayısıyla net bir tedavi söz konusu değildir. Aplastik anemi, kan nakli ve kemik iliği nakli yapılabilir. Diğer anemi tipi ise orak hücreli anemidir. Bu tip anemi söz konusu olduğunda ise oksijen desteği gibi takviyelere ihtiyaç duyulabilir. Hemolitik anemilerde kullanılan ilaçların kırmızı kan hücresini daha kıracak, yıkımını hızlandıracak ilaçlar olmaması gerekir. Hücrelere saldıran bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar verilmesiyle tedavi edilir.
Anemi formlarının belli semptomları olabilir. Çoğu anemi tipinde; enerji kaybı ve hızlı yorulma, spor esnasında alışılmadık şekilde gözlenen düzensiz kalp atışları, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş ağrısı ve oluşabilecek baş dönmeleri, ciltte solukluk, uyku sorunları, bacak krampları gibi ortak belirtiler söz konusudur.
Yeni doğan bebeklerin 25 ile 200 mg/ml ortalama demir ihtiyacı vardır. Bir aylık bebeklerinse 200 ile 600ng/ml, 2-5 aylık bebeklerde 50 ile 200ng/ml değerlerinde olması gerekir. 6. Ay ve 15 yaş arasında ise 7 ile 142 mg/ml olması beklenir. Bu oranların altında kalan çocuklarda demir düşüklüğü gözlemlenir.
Bir çocuk için ilk 6 aylık süreçte demir eksikliği anne sütüyle giderilir. Bu süreçlerde verilecek ek gıdaların içeriğine dikkat edilmesi gerekir. Demir değeri yüksek mamalar ve gıdalar bu rahatsızlıktan kaçınılması için önemlidir. Yetişkinliğe ilerledikçe de aslında bunlar uygulanmalıdır. Kişinin demir ihtiyacını karşılayacağı gıdalar tüketmesi gerekir. Bunun için diyetler ya da ek takviyeler uygulanarak çocuklarda ferritin düşüklüğünün önüne geçilmeye çalışılır.
Çocuklarda kansızlık hastalığının nedenleri arasında;
Bebeklerde anemi hastalığı, genellikle anne sütü eksikliğinden meydana gelir. Kırmızı kan hücrelerinin yapısında demir molekülleri ve hemoglobin bulunur. Hemoglobin, akciğerlerden vücudun geri kalan kısmına oksijen taşır. Anemi hastalığının oluşumu da kırmızı kan hücresinde anormal bir yapının ortaya çıkması ve azalması durumunda yaşanır. Hücrelerin yeterince üretilememesi, kanama sonucunda kırmızı kan hücrelerinin kaybı yaşanması, hücrelerin vücutta normalin aksine daha kısa sürede yok edilmesi gibi farklı nedenlere bağlanır.
Bebeklerde demir eksikliği; nefes darlığı, iştahsızlık ve bunun beraberinde kilo kaybı, gelişme geriliği, huzursuzluk gibi belirtiler gösterebilir. Bebeklerin kendini ifade edemeyişi nedeniyle belirtilerin bir kısmı göze çarpmayabilir.
Belirtilerin en gözle görüneni avuç içi, ayak tabanları, dudaklarda ve göz kapaklarının içinde görülebilecek solukluklar diğeri ise kilo kaybıyla yaşanan gelişim geriliğidir. Uyku takibinin yapılması bebeklerin uykusuz kalıp kalmadığı da önemlidir. Bebeklerde demir eksikliği belirtileri gözlemlendiği zaman doktor kontrollerinin yapılması ve tanının konulması gerekir.
Bebeklerde ve çocuklarda kansızlık belirtileri gösterenlerin doktor kontrolüne getirilmesi gerekir. Fiziki bir muayene yapılır. Arkasından hastanın sorunları dile getirmesiyle kan tahlilinin yapılması istenir. Tahlillerde alyuvarların ve kan hemoglobini gibi sonuçların incelenmesiyle sonuca ulaşılır. Doktor tahlil sonuçlarına bağlı olarak tanı koyar.
Çocuklarda kansızlık belirtisi gözlemlendiği zaman sorunları gidererek onların gelişimlerinin engellenmemesi için doğru tanıların konulması, tedavilerin verimliliğinin incelenmesi oldukça önemli bir noktadır. Ankara Çocuk Hastanesi olan Özel Subayevleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Merkezi olarak bebeklerin ve çocukların yaşadığı kansızlık sorunlarında her adımda onların ellerini tutmaktayız. Uzman pediatri doklarımız her konuda sizlere destek olmaktadır.