Bebeğim Kabız Değil Ama Kakasını Yapamıyor? Bebeklerde Kaka Yapamama Sorunu
Doç. Dr. A.Baki KARAOĞLU 2023-02-18 14:59:00 2023-02-18

Bebeğim Kabız Değil Ama Kakasını Yapamıyor? Bebeklerde Kaka Yapamama Sorunu

Bebeklerde kaka yapamama problemi, kabız olmamasına rağmen karşılaşılabilen bir problemdir. Sorun temel olarak bebeğin normal dışkılama süresi ve sıklığının uzamasıdır. Bebeğin beslenme sürecine bağlı olarak ortaya çıkan bu sorun genellikle kendiliğinden geçer.

Bu sorunun kabızlıktan ayrılan yönleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri Subayevleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanları bu yazıda kaleme aldı.

Eğer siz de bebeğinizin kakasını yapması ile ilgili sorun yaşıyorsanız hiç vakit kaybetmeden bizimle hemen iletişime geçerek destek alabilirsiniz.

İLETİŞİM - 0(312) 316 77 77 - Keçiören / ANKARA (subayevlericocuk.com)

Konu Başlıkları


Kabız Olmayan Bebek Neden Kaka Yapmaz?

Kabız olmayan bebeklerde kaka yapamama sorununun farklı sebepleri vardır. Bu sebeplerden en yaygın olanı; bebeğin anne sütü dışında formül mama ile beslenmeye başlamasıdır. Vücut anne sütüne alışkın olduğu için ve anne sütünün sindirimi kolay olduğundan formül mamalar bebeğin sindirim sisteminde sorunlara yol açabilir. 

Bebeklerde kaka yapamama sorunu formül mama dışında kolik olan bebeklerin yoğun gaz sıkıntısı yaşamalarından da kaynaklanır. Bebek yoğun gaz nedeniyle ıkınamaz ve bu da tuvaletini yapamamasına yol açar. 

Bu sorunların dışında bebeğin sindirim sisteminin tam gelişmemesi ve sürekli yatar durumda olması da kaka yaparken zorlanmasına yol açan faktörlerdir.

bebeklerde kaka yapamama

Yalancı Kabızlık Ne Demek?

Yalancı kabızlık, sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde dışkılama sürecinin gecikmesidir. Bu bebekler ilk dışkılamalarını zamanında yapmıştır ve dışkılamayı engelleyen nedenlerin hiçbiri ortaya çıkmamıştır. 

Yalancı kabızlığı bir sorun olarak görmemek gerekir. Çünkü bu durum bebekte herhangi bir huzursuzluğa neden olmaz. Sadece dışkının yapılma aralığı uzundur. Bu sebeple yalancı kabızlığa seyrek dışkılama da denmektedir. Bu süreç bebeğin ek gıdaya başlaması ile yani 4 ila 6 aylık iken ortadan kalkar. Yalancı kabızlıkta sorunu gidermek için bebeğe kabızlık için uygulanan fitil, lavman ya da bağırsakları hızlandırıcı şurup vermek yanlıştır. 

Bebekte huzursuzluk, kilo kaybı, karın şişliği ve sert dışkılama gibi sorunlar yoksa yalancı kabızlığın geçici bir süreç olduğu bilinmelidir. Bebek doğumdan sonra bir kaç hafta ya da ay boyunca dışkılama sürecini zor geçirebilir. Burada önemli olan bebeğin dışkılama sürecini kendi kendine öğrenmesine izin vermektir. Bu süreçte bebeğin yaşadığı zorlanma ve ıkınmalar bebeğin sağlıklı bir gelişim süreci için gerekli olan davranışlardır.

Annenin Yedikleri, Sütü ile Bebeğin Kakasını Etkiler mi?

Annenin yedikleri anne sütü ile beslenen bebeklerin kakasını etkiler. Annenin yediklerine bağlı olarak bebeğin dışkı renginde farklılıklar görülmektedir. Bu durum bir sorun olarak algılanmamalıdır.

Bebeklerde Dışkılama Sıklığı

Bebeklerde dışkılama sıklığı yenidoğan bebeklerde günde 4-5 kez ila 9-10 kez arasında değişmektedir. Bu sayılarda değişkenlik olmasının nedeni bebeğin genetik yapısı ve beslenme şeklidir.

Bebekler büyüdükçe dışkılama sıklığı değişmektedir. Örneğin yenidoğan bebeğin gün içerisinde ortalama 5 kez kaka yapması beklenirken, 2 ila 6 ay arasında bebeklerin kaka sıklığı 3 ya da 4 olmalıdır. Bebek büyüdükçe bu sıklıklar beslenme şeklinin değişmesiyle beraber azalır.

Bebekler En Fazla Kaç Günde Bir Kaka Yapar?

Bebekler doğumdan sonra anne sütünü almaları ile beraber kaka yapma süreci başlar. İlk zamanlar bebekler her gün ve 5 ya da 6 defa kaka yapabilir. Bu durum zaman geçtikçe ve bebekler anne sütünün yanında ek gıdaya başladıklarında değişir. Sindirim sisteminin gelişmesi ile beraber dışkılama sıklığı 2-3 günde bir olur.

Kakasını Yapamayan Bebek Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde tuvaletini yapamama durumunu anlamak için öncelikle anne sütünden kesilen bir çocuğun her gün bağırsak hareketine sahip olamayacağını bilmek gerekir. Bunun dışında kakasını yapamayan bebek şu belirtileri gösterir:

  • Bebek genel olarak huzursuzdur.
  • Karın bölgesinde sertleşme vardır. 
  • Beslenme düzeni normal değildir ve beslenmeyi reddedebilir. 
  • Uyku düzeni bozulabilir. 
  • Bazı durumlarda kakasını yapamamadan kaynaklı ateş ortaya çıkabilir.

Bebekler Kaç Gün Kaka Yapmazsa Kabız Sayılır?

Bebeklerde 2 gün ya da daha uzun süre kaka yapmazsa kabız olduğu düşünülebilir. Mama ile beslenen bebeklerin günde 1 defa kaka yapması normaldir. Fakat her bebeğin dışkılama sıklığı farklıdır. Bebeklerde kabızlık, kaka yaparken zorlanma ve kakasının sert olması ve 3 ya da 4 günden uzun süren aralıklarla kakasını yapması gibi belirtilerle kendini gösterir. 

Bebekler Hangi Pozisyonda Kolay Kaka Yapar?

Bebekler yatarken ya da kucakta oturur pozisyonda en kolay kaka yaparlar. Eğer bebek kaka yapmakta zorlanıyor ise bu işi kolaylaştırmak için dik pozisyonda tutulabilir. Dik pozisyonda tutulması bağırsağa yapılan baskıyı azaltacak ve bebeğin dışkılamasını kolaylaştıracaktır. 

Bebek kaka yaparken uygun pozisyona getirildiğinde yani rektum dikey olduğunda yerçekiminin yardımıyla daha rahat edebilir. Bu pozisyonda bebek karın boşluğunu gerer ve boşaltım işlemi kolaylaşır.

bebeklerde kaka yapamama sorunu

Kaka Yapmayan Bebeğe Zeytinyağı Verilir mi?

Bebekler tuvaletini yapamıyor dendiğinde belki de herkesin aklına ilk olarak zeytinyağı gelebilir. Kaka yapamayan bebeklere günde 1-2 çay kaşığı kadar doğal zeytinyağı verilmesi durumunda bebekler tuvaletini kolay yapabilmektedir.

Zeytinyağını direk olarak bebeğe vermek yerine mamalarına karıştırmanın daha etkili olabilmektedir. Bebeklerde kaka yapamama sorunu eğer sürekli devam ediyor ve bebeğin hayatını olumsuz etkiliyorsa vakit kaybetmeden bir çocuk doktora başvurulması gerekir.

Kakasını Yapamayan Bebeğe Nasıl Masaj Yapılır?

Kakasının yapamayan bebeğe yapılacak karın masajı bebeğin kakasını yapmasına yardımcı olabilmektedir. Özellikle bebeklerin bacaklarını tutarak yapılacak olan bisiklet hareketinin bağırsak hareketlerini hızlandırmaktadır.

Aynı zamanda bebeğin karnına yapılacak olan masajın hem gaz çıkarmasına hem de kakasını rahat bir şekilde yapmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Yapılacak olan masaj bebeğin karın bölgesine ve yumuşak hareketlerle yapılmalıdır.

Kakasını Yapamayan Bebekler İçin Ne Yapmalı?

Kakasını yapamayan bebekler için masaj dışında yapılacak işlemlerden biri de sıcak banyodur. Kaka yapamamak bebeklerde huzursuzluğa neden olur. Sıcak banyo ise bebeğin dışkısını rahat yapmasını sağlar. Özellikle banyo sırasında bebeğin karnına yapılacak masaj oldukça rahatlatıcı bir etki oluşturur. 

Sıcak banyo dışında bebeğin anüsüne krem ya da vazelin gibi maddeler sürmekte dışkılama sürecini rahatlatan etkenlerdendir. Ayrıca eğer bebeğin sıvı alımı yeterli değilse su içirmek de kaka yapmasını kolaylaştıracaktır. 

Bebeğin beslenme süreçleri kaka yapamama sorunu ile doğrudan bağlantılıdır. Ek gıdaya geçen bebeklerde bu sorun sıkça görülebilir. Burada yapılması gereken ek gıdaya geçiş sürecinde bebeği azar azar bu yeni tada alıştırmaktır. Çünkü sindirim sisteminin yeni gıdaya alışması ve sindirmesi ilk dönemler zor olabilir.

bebeğim kabız değil ama kakasını yapamıyor

Bebeklerde Kaka Yapamama Sorunu Tedavisi

Bebeklerde kaka yapamama sorunu tedavisi için öncelikle yukarıda söylediğimiz yollar denenebilir. Eğer bu yöntemler fayda vermiyor ise ilk olarak -bebek mamaya geçiş yaptı ise- mamanın değiştirilmesi etkili bir yöntem olabilir. Yeni mamanın lif içeriğinin yüksek olmasına dikkat edilebilir. 

Ek gıdaya geçiş yapan bebeklerde kaka yapamama sorunu var ise öncelikle yedirilen gıdalara dikkat edilmelidir. Gıdaların sıvı oranı yüksek ve probiyotik ürünler olması bebeğin bağırsak sağlığı için önemlidir. Böylece bağırsaklar yeni besinlere daha az tepki verecektir. 

Tüm yöntemlere rağmen yenidoğan bebek kakasını yapamıyor ya da bebekte dışkılama problemi devam ediyor ise en iyi yöntem bir uzman hekime başvurmak olacaktır. Ailelerin dikkat etmesi gereken en önemli husus doktor kontrolü olmadan herhangi bir ilaç ya da bitkisel ürünler kullanmamalarıdır. 

Subayevleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Merkezi uzman doktorları ile bebeğinizin yaşadığı sıkıntılarına en doğru şekilde müdahale etmenize yardımcı olur. Bebeğiniz sağlığı hakkında sormak istediğiniz sorular için lütfen bizimle hemen iletişime geçin.

Hotline
0(312) 316 77 77