bebek-cocuklarda-ates

Ateş, hastalıklara karşı vücudun bağışıklık sistemini harekete geçirerek yaptığı bir tür savunmadır. Bu savunmanın bir neticesi olarak vücut sıcaklığı normal değerlerin üzerine çıkar. Çocuklarda ateş, ebeveynleri tedirgin etmekle birlikte bedenin mikrop ve bakteriler karşısında gösterdiği en tabii reaksiyondur.

Çocuklarda ve bebeklerde ateş, ateşli hastalıkların uzman hekimlerimiz tarafından tedavisi için bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

https://www.subayevlericocuk.com/iletisim

İçindekiler


Çocuklarda Ateşli Hastalıklar Nelerdir?

Çocuklarda ateşlenme, bir hastalığın belirtisi olarak görülmelidir. En sık görülen ateşli hastalıklar ise şöyle sıralanabilir:

  • Menenjit
  • Zatürre
  • Solunum Yolu Enfeksiyonları
  • Mide ve Bağırsak Enfeksiyonları
  • Kulak Enfeksiyonu
  • Havale (Febril konvülsiyon) 

Bu rahatsızlıkların yanında çocukların vuruldukları aşılar da ateşlenmelerine sebep olabilir.

Çocuklarda Ateş Neden Çıkar?

Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da bağışıklık sistemi vücuda dışarıdan girerek zarar vermek isteyen mikroplara karşı harekete geçer. Yukarıda sayılan hastalıklarla mücadele eden bedenin ısısı normal zamankinden daha yüksek olur. Kısacası vücudun ateşlenmesi, bedenin virüslere karşı verdiği mücadelenin bir belirtisidir. Fakat bu gibi durumların dışında pediatrik ateş bağışıklık sistemindeki bozukluklardan da kaynaklanabilir.

Çocuklarda Ateşin Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda ateşin belirtileri olarak aşağıdaki unsurları sıralayabiliriz;

  • Halsizlik
  • İştahsızlık
  • Döküntü
  • Baş ve eklem ağrısı
  • Sayıklama Hali
  • Halüsinasyonlar
  • Susuzluk (Dehidrasyon)
  • Terleme
  • Titreme

gibi semptomlar çocuklarda ateşin en yaygın belirtileridir.

çocuklarda ateşlenme

Çocuklarda Ateş Kaç Gün Sürer?

Çocuklarda ateşlenme süresi hastalığın şiddeti ve türüne göre değişmekle beraber 2 yaşından küçük çocuklarda 1 günden fazla, 2 yaş ve üzeri çocuklar için ise 3 günden uzun sürmemelidir.

Bebeklerde Ateş Neden Olur?

Bebeklerde ateş, yetişkin ve çocuklara nazaran daha sık görülebilir. Genellikle bebeklerde üst ve alt solunum enfeksiyonları, ateşin yükselmesinin en sık sebepleri arasında gösterilir. Bunların dışında idrar yolu enfeksiyonu, kulak enfeksiyonu ve ishal gibi rahatsızlıklar da ateş sebebi olabilir.

Bebeklerde, çocuklarda olduğu gibi aşı yapıldıktan sonraki günlerde ve diş çıkarma zamanlarında genellikle hafif ateş görülebilir. Bebeklerdeki ateşin kontrol altında tutulması ailelerin dikkat etmesi gereken önemli bir husustur.

Bebek ve Çocuklarda Ateş Kaç Olmalı?

Vücut ısısının 38 dereceye kadar olan tüm sıcaklıkları, bütün bireylerde normal kabul edilmektedir. Çocuklarda ve bebeklerde ateş sınırı 37,6 derece olarak değerlendirilir. Belirtilen derecelerin üzerindeki vücut ısısı yüksek ateş olarak isimlendirilir. 40 derece ya da bu ısının üzeri ise tehlikeli sınır olarak tanımlanmıştır.

Bu açıklamalar ışığında aklınıza yenidoğan bebeklerde ateş kaç olmalı sorusu da gelebilir. Yeni doğan bir bebek için de ateşlenme sınırı aynıdır. Ancak yeni doğan bebekler, bağışıklık sistemleri gelişmediği için ateşli hastalıklar karşısında daha savunmasız olurlar. Önemli olan her yaş grubu için 38 derece ve üstü ateşin tespit edilerek, kontrol altında tutulmasını sağlamaktır.

Çocuklarda ateş ölçümü, günümüzde yaygın bir şekilde kullanılan dijital termometrelerle evde rahatlıkla yapılabilir.

Bebek ve Çocuklarda Ateş Düşürme İçin Ne Yapılmalı?

Bebek veya çocuğun ateşi çıktığında, ateşi düşürmek için evde yapılabilecek yöntemleri bilmek vücut ısısını normale döndürmeye yardımcı olabilir. Öncelikle yapmanız gereken çocuğun ateşinin olup olmadığını tespit etmektir. Fakat bu tespit el yordamı ile değil, ateş ölçer kullanılarak yapılmalıdır.

Çocuklarda ateş düşürme hususunda yapmanız gereken ilk ve en önemli müdahale çocuğun üzerindeki kıyafetlerin çıkarılmasıdır. Ateşin çıkmasına bağlı olarak gelişen terleme, sizi yanıltmasın. Ayrıca çocuğun üşüdüğünü düşünerek üstüne kalın şeyler giydirmenize ya da üzerini örtmenize gerek yoktur. Bunların yanında çocuğa su içirilmesi, ateşle beraber gelen aşırı terlemenin sonucunda oluşacak sıvı kaybını dengelemek adına tavsiye edilir. Bebeklerde ise annenin emzirmesi aşırı sıvı kaybını engellenmek adına önemlidir.

Çocuğun bileklerine ve alnına ılık suyla ıslatılmış havlu koymak ya da benzeri bir şeyle yapılan kompres de vücut ısısının dengelenmesine yardımcı olabilir. Soğuk suyla yaptırılacak banyo vücut ısısının yükselmesine sebep olduğu için yanlış bir müdahale olarak kabul edileceğinden, ılık suyla duş aldırılması tavsiye edilir.  Ayrıca sirke ile yapılan müdahaleler de tavsiye edilmez.

Bu yöntemlerin yanında daha önce hekiminizin vermiş olduğu ateş düşürücü şurup ve fitiller de kullanılabilir.

Evde uyguladığınız yöntemlere rağmen çocuğunuzun ateşi düşmüyorsa ya da tekrarlayan ateş gibi bir sorununuz varsa mutlaka uzman bir hekime başvurmanız gerekir.

Ateş Ne Zaman Tehlikelidir?

Ateş, vücudun bir savunma yöntemi olarak değerlendirilse de kontrol altına alınamayan vücut ısısı özellikle çocuklarda ve bebeklerde tehlikeli olabilir.
Evde uygulanan ateş düşürme yöntemlerine ve ilaçlara rağmen vücut ısısı normale dönmüyorsa, gittikçe artıyorsa ya da 3 gün ve daha fazla bir süreyle tekrarlayan ateş nedenleri devam ediyorsa mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerekir.

Aynı zamanda ateş ile beraber çocuk ve bebeklerde görülen:

  • Ağız kuruluğu
  • Yorgunluk
  • Baş ağrısı
  • Bebeğin bıngıldağında nabza benzer bir atış ve kabarma
  • İdrara çıkamama veyahut zorlanma
  • Havale belirtileri (yüksek ateşle birlikte kasılma, titreme, bayılma, morarmanın eşlik ettiği bulgular)
  • İştahsızlık (bebeklerde anneyi emmeme)
  • Nefes alışverişinde yaşanan sıkıntılar

gibi semptomlar varsa mutlaka doktor kontrolü gerekir.

bebeklerde ateş

Düşmeyen Ateş İçin Ne Yapılmalı?

Yapılan bütün müdahalelere ve ateş düşürücüye rağmen düşmeyen ateş ile ilgili doktor, hastadan kan, idrar ve dışkı tahlili isteyerek ayrıntılı bir tetkik yapabilir.
Düşmeyen yüksek ateşle birlikte çocuklarda havale belirtilerinin bilinip sakin kalınarak, hastanın rahat bir şekilde nefes alması sağlanıp, en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi önemlidir.
Yenidoğan çocuklarda ise ateşin düşmemesi ciddi bir hastalık belirtisi olarak görülür. Hastaneye yatış ile birlikte tahlillerin yanında akciğer röntgeni gibi tetkikler de istenebilir.

Çocuklarda Sürekli Tekrarlayan Ateşte Neler Yapılmalıdır?

Düşürülemeyen ateşin yanında önem arz eden başka bir konu ise çocuklarda kendini tekrarlayan ateş nöbetleridir. Belirli aralıklarla tekrarlayan ve uygulanan tedaviye rağmen devam eden ateş semptomlarına karşı, öncelikle uzman bir hekim tarafından gerekli araştırma yapılmalı, ritmik belirtilerin altında yatan sebep ortaya çıkarılarak ardından tedaviye başlanmalıdır.

Çocuklarda Ateşlenme ve Ateşli Hastalıkların Tedavisi

Ankara Çocuk Hastanesi olan Subayevleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Merkezimizde, yeni doğan döneminden 18 yaşına kadar tüm koruyucu sağlık hizmetleri uzman hekimlerimizce özenle verilmektedir. Bunun yanında çocuklarda ateş ve ateşli hastalıkların teşhisi, tedavisi de pediatri alanında uzman ve uluslararası tecrübesi olan hekimlerimiz tarafından yapılmaktadır. Çocuklarınızı uzman kadromuza emanet edin.


Bizimle İletişime Geçin

telefon Whatsapp mail

Hotline
0(312) 316 77 77