Bebek ve Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu Etkili Tedavisi
Doç. Dr. A.Baki KARAOĞLU 2022-11-19 15:21:59 2022-11-19

Bebek ve Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu Etkili Tedavisi

Çocuklarda boğaz enfeksiyonu hastalığı sıklıkla karşılaşılan ve hem hastanın hem de ebeveynin hayatını etkileyen sancılı bir süreçtir. Gelişim çağının devam ettiği çocuk ve bebeklerde enfeksiyonlu hastalıklar kritik öneme sahip olmakla birlikte tedavi edilmediği sürece ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Belirti ve şikâyetler dikkatli bir şekilde takip edilmeli ve şikâyetler devam ediyorsa acil bir şekilde bir doktora danışılmalıdır. Alanında uzman doktor ve sağlık personelleri ile Subayevleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Merkezi daima yanınızdadır.

Çocuklarda geçmeyen boğaz iltihabı için bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

https://www.subayevlericocuk.com/iletisim

İçindekiler


Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Çocuklar, hastalık belirtilerini kolaylıkla anlatabildikleri için erken tanı ve tedaviye olanak sağlar. Ancak bebeklerde belirtiler dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Çocuklarda ve bebeklerde boğaz enfeksiyonu ise kendini kolayca ele veren bir rahatsızlıktır ve bu rahatsızlığın belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Boğazda yutkundukça oluşan acı ve ağrı hissi
  • Baş ağrısı 
  • Geniz akıntısı
  • Yüksek ateş ve ateşe bağlı eklem ağrıları 
  • Halsiz hissetme ve hiçbir şey yapmama isteği
  • Gözlerde kızarıklık, yaşarma ve yanma hissi 
  • İştahın kapanması 
  • Solunum yolunda tıkanıklık, burundan zor nefes alma
  • Kulak içinde kaşıntı
  • Mide bulantısı

Çocuklarda boğazda kızarıklık gibi belirtilerle de başlayabilir. Ancak genel belirtiler boğazda ağrı veya acı olarak başlar. İlk aşamada boğazda kaşıntı hissi de yaşanabilir. Bunun yanında baş bölgesinde yaşanan ağrı ve yoğunluk hissi halsizliğe yol açan belirtiler arasında da kendini gösterebilir. Belirtmekte fayda var; sıklıkla karşılaşılan iştah kaybı bağışıklık sistemini etkileyen bir faktördür ve tedavi sürecini de olumsuz yönde etkileyebilir. Çocuklarda bademcik iltihabı şiddetli şekilde yaşanabileceği gibi kolay şekilde de atlatılabilir.

Boğazda yaşanan acı ya da kaşıntı hissi genellikle öksürmeye de sebep olur. Çocukların boğaz iltihabı şikâyetleri arasında geniz akıntısı da yer alır. Sıkça yutkunmak istemek fakat acıdan kaynaklı yutkunamamak, burun tıkanıklığı gibi sıkıntılar yaşanabilir. Bunun yanında çocuklarda boğaz enfeksiyonu, ateşin yükselmesine de yol açabilir. Bu süreçte mide bulantısının da yaşanması mümkündür. Çocuklarda bademcik iltihabı şiddetli şekilde yaşanabileceği gibi kolay şekilde de atlatılabilir.

Boğaz Enfeksiyonu Neden Kaynaklıdır?

Bademcikler vücudu hastalıklardan koruyan mekanizmadır ve bu mekanizma, dışarıdan gelen virüs ve bakterileri üzerinde toplar. Genellikle bağışıklık sistemi virüs ve bakterilerin oluşturduğu sorunlarla başa çıkarak çocuklarda enfeksiyonlu hastalıkların önüne geçer. Ancak bağışıklık sisteminin gücünü kaybettiği dönemlerde bademciklere yapışan bakteri ve virüsler çoğalarak enfeksiyona bağlı ciddi hastalıklara neden olabilir. Çocuklarda boğaz ağrısı ile başlayan bu süreç çocuklarda ateşlenme gibi günlük hayatı olumsuz şekilde etkileyen semptomlarla ilerler.

Fakat bağışıklığın düşmesi sadece çocuklarda bademcik enfeksiyonu değil bademcik enfeksiyonun çoğalması ile oluşan hastalıklara yol açabilir. Farenjit gibi boğaz iltihabı hastalıklar virüs kaynaklıdır. Bakterinin neden olduğu farenjit tipi de görülebilir ama bu nadir yaşanır.

Çocuklarda faranjit, akut ve kronik olarak tekrarlaması olağan bir durumdur. Kronik farenjit sürekli olarak çocuklarda boğaz iltihabı oluşabilme durumunun söz konusu olmasıdır. Akut faranjit ise dönemsel geçişlerde, bağışıklık sisteminin zayıfladığı zamanlarda ortaya çıkar. Toplu ve kapalı alanlar arasında çocukların sıklıkla vakit geçirdiği okullar veya oyun salonları salgın hastalıkların artmasına sebep olan mekânlar arasında yer alır.

çocuklarda boğaz enfeksiyonu

Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Neden Olur?

Bebeklerde boğaz enfeksiyonu, genellikle havasız mekânlarda sağlıksız hava solumaktan veya soğuğa maruz kalındığı zamanlarda ortaya çıkar. Mevsim geçişlerinde de sıkça görülen bebeklerde boğaz kızarıklığı ile başlayan enfeksiyon bademcikleri yoğun olarak etkiler ve bu etkilenme durumuna farenjit adı verilir. Bebeklerde faranjit belirtileri dikkatli bir şekilde takip edilmeli ve en erken şekilde tedaviye başlanmalıdır.

Gelişim çağında olan ve bağışıklık sistemi düşük olan bebeklerin beslenmesi hastalıklardan korunması açısından önem arz eder. Anne sütü ile beslenen sağlıklı bir bebeğin bağışıklık sistemi güçlü olur. Ek gıda döneminde sağlıklı ve doğal ürünler de bağışıklık sistemini destekler. Ancak bazı durumlarda sağlıklı bir bebeğin bile bağışıklık sistemi zayıflayabilir ve boğaz enfeksiyonuna yakalanabilir. Bu kapsamda bebeklerde ve çocuklarda gelişim takibi de düzenle yapılmalıdır. Bebeklerde boğaz iltihabı ve ateş sıklıkla rastlanılan bir durum olmakla birlikte erken teşhis ve tedavi uygulandığında korkulacak senaryolar ortadan kaybolur.

Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Bebekler maalesef sıkıntılarını ve acılarını dile getiremez. Bu nedenle ağlamaları, huysuzlukları ya da surat ifadeleri sıkıntıları olup olmadığını anlatan önemli davranışlardır. Nefes alıp verişi, yutkunması, ateşi gibi birçok etkenden farkındalık sağlanabilir. Bebeklerde boğaz enfeksiyonu yaşanırken nefes almalarının zor olması nedeniyle havanın temizliğini sağlayan ve nemi dengede tutan ürünler kullanılabilir.

Doğal tedavi yöntemlerinden olan anne sütü de hastalık geçiren çocuğun iyileşmesine yardımcı olur. Bebeklerde boğaz enfeksiyonu belirtilerinin hafiflemesi için emzirmek iyi bir yöntemdir ve boğazda oluşan tahrişi yatıştırır. Bebek burun aspiratörleri de bebeklerde boğaz iltihabı rahatsızlıklarına iyi gelebilen başka bir seçenek olabilir. İyi gelebilir düşüncesi ile doktora danışmadan herhangi bir bitkisel ya da tıbbi ilaç verilmemesi tavsiye edilir.

Bebeğin kaç yaşında olduğu da çok önemlidir. Bu noktada doktora danışmadan ilaç veya ilaçsız tedavi yöntemlerinden uzak durmanız bebeğinizin sağlığı açısından önemlidir. Özellikle bebeklerde faranjit semptomlarına rastlayan ebeveynlerin başvurduğu ballı tarifler sağlık sorunlarına yol açabilir.

Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonuna Ne Yapılmalı?

Çocuklarda boğaz iltihabı için birçok ilaçsız ve aynı zamanda tıbbi ilaç kullanılarak uygulanabilecek tedavi yöntemleri vardır. Fakat her ne olursa olsun öncelikle doktor kontrolü gerekir. Doktor tavsiye ve görüşlerine dikkat edilmeli, ilaç tedavisi doktorun önerdiği şekilde uygulanmalıdır. Çocuklarda boğaz enfeksiyonu tanısı verildikten sonra;

  • Boğazda acı ve kaşıntı hissedildiği anda tuzlu su ile gargara yapmak 
  • Ne çok soğuk ne de çok sıcak ortamlardan kaçınmak
  • Çok soğuk ve çok sıcak içecekler tüketmemek
  • Gün içerisinde tüketilen sıvıya özen göstermek
  • Dinlenmek
  • Sigara dumanı olan alanlardan uzak durmak
  • Bağışıklığı artırmak için vitamin takviyesi almak


Yukarıda bahsedilen maddeleri dikkate almak, boğaz iltihabı geçiren çocuk veya bebeğinizin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca semptomların daha seyrek ve hafif geçmesine olanak tanıyan bu tavsiyeler çocuğunuzun hastalık sürecini daha rahat atlatmasını sağlar. Ağrısız, acısız ve mutlu çocuk huzurlu ebeveyn demektir.

çocuklarda boğaz iltihabı

Çocuk ve Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?

“Çocuklarda boğaz enfeksiyonu nasıl önlenir?“  sorusuna cevap verilmesi gerektiğinde en başta temizlik gelir. Sosyal alanlarda maruz kalınan kir, toz ve mikroplar zayıf bağışıklık sistemi olan çocuk veya bebekleri kolaylıkla hasta edebilir. Bu nedenle okul, kreş veya ana sınıfına giden çocuğun temizlik takibi iyi bir şekilde yapılmalı ve temizlik eğitimi verilmelidir.  Çocuğunuzun okul çantasına anti bakteriyel ıslak mendiller ya da jeller koymanız da enfeksiyonlu hastalıklar için önemli bir önlemdir.

Sosyal alanlarda geçirilen vakit sonrası çocuğunuzun ellerini yıkamak enfeksiyonlu hastalıklarında bir adım uzaklaşmak anlamına gelir. Ayrıca bebeklerde boğaz enfeksiyonu ve benzeri hastalıkların önüne geçmek için eller yıkandıktan sonra temasa geçilmesi tavsiye edilir. Oyuncakların temizlenip sterilize edilmesi ve aynı şekilde hasta bebeklerle mesafenin uzak olması gerekir.

Boğaz İltihabı Tanısı Nasıl Konulur?

Çocuklarda boğaz yolu enfeksiyonu tanısı için muayene şarttır. En doğru tanı için doktorlar çoğunlukla boğaz kültürü alır. Steril, uzun ve pamuklu bir çubuk, test tüpünün içinden çıkarılarak hasta olan kişinin bademciklerine sürülür. Bademcikten alınan mukuslu örnek tekrar test tüpünün içine konarak laboratuvara gönderilir. Bu işlem, enfeksiyonun bakteri kaynaklı mı yoksa virüs kaynaklı mı olduğunu belirlemek için yapılır.

Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çocuklarda boğaz enfeksiyonu tanısı tedavi yöntemleri üzerinde oldukça önemli bir meseledir. Doktor iltihap tipi ve yoğunluğu doğrultusunda ilaçsız istirahat de önerebilirken aynı zamanda antibiyotik tedavisini de uygun görebilir. İlaç tedavisi dışında taze meyve tüketimleri ve sağlıklı besinler hızlı bir şekilde iyileşmeye yardımcı olur.

Özel Subayevleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Merkezi alanında uzman doktorlarıyla çocuklarınıza en doğru tanıyı koyup, tedavi eder. Siz de çocuğunuzun geçmeyen boğaz enfeksiyonundan şikâyetçiyseniz hemen sağlık merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Hotline
0(312) 316 77 77