Bebeklerde Öksürük Neden Olur Nasıl Tedavi Edilir?
Uzm. Dr. Doğan Şimşek 2022-12-13 20:17:08 2022-12-13

Bebeklerde Öksürük Neden Olur Nasıl Tedavi Edilir?

Öksürük; boğaz ve hava yollarından mukuslar, sıvılar, mikrobik etkenler, yabancı partiküllerin uzaklaştırılması için vücudun oluşturduğu doğal bir reflekstir. Bebeklerde öksürük masum ve zararsız bir semptom olarak görülmesinin yanında önemli hastalıkların belirtisi olabileceği için dikkatle takip edilmesi gerekir.

Öksürük akciğer içerisinden havanın hızlı ve patlayıcı şekilde atılması durumudur. Bilinçdışı gelişen bir harekettir. Anne ve babaların en büyük korkusu ”bebeğim öksürüyor” olsa da hava yollarını temizlediği için yararları da vardır.

Bebeklerde öksürük nedenleri, belirtileri, hangi koşullarda tehlike oluşturduğu ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri yazının devamında öğrenebilirsiniz.

Bebeklerde öksürük ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Öksürük tedavisi için bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

https://www.subayevlericocuk.com/iletisim

 

Konu Başlıkları


Bebeklerde Öksürük Neden Olur?

Bebeklerde öksürük neden olur?” sorusunun cevabı değişkenlik gösterir. Bazen boğaz enfeksiyonu, burun tıkanıklığı, nezle gibi basit hastalıklardan kaynaklanır iken; bazen krup, zatürre, bronşit, grip, kulak enfeksiyonu, astım gibi daha ciddi solunum yolları hastalıklarından  kaynaklanır. 

Ayrıca sigaralı ortam, boğazına yabancı cisim kaçması, alerji, reflü, kistik fibrozis, kitle gibi faktörler de öksürüğe sebep olabilir. Her öksürük tarzı farklı bir sağlık sorunundan kaynaklanmaktadır.

Diş Çıkarma Döneminde Öksürük Olur mu?

Diş çıkarma dönemlerinde bebekler çok fazla salya salgılar. Bu salyaların boğazda birikmesi sonucu öksürük oluşur. Öksürük derinden ve sürekli şekilde gerçekleşiyorsa uzman bir doktora gitmek gerekir.

Yenidoğan Bebeklerde Öksürük

Yenidoğan bebeklerde öksürük, birçok nedenden kaynaklanabilir. Öksürük, bir alerji belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Sıklıkla karşılaşılan öksürüklerde bebeğinizin herhangi bir şeye alerjisinin olup olmadığına baktırmak gerekir. Bazen bebek reflüsü de öksürüğe neden olabilmektedir. 

İki aylık bebekte öksürük, refleks olarak özellikle emme ve yutma sırasında görülebilir. Bu daha çok yenidoğan öksürük olarak nitelendirilir. Nefes almak da güçlük, sık tekrarlayan ateş, burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı, emme güçlüğü ile birlikte öksürük, ya da nefes alırken yaşanan farklılık bir hastalık belirtisidir. Bebek eğer altı aydan küçükse daha dikkatli izlenmelidir. Çünkü bebeklerde kuru öksürük ihmal edilirse bronşit ya da zatürreye dönebilir.

bebeklerde öksürük

Bebeklerde Balgamlı Öksürük

Bebeklerde solunum yolları ve akciğerler tam gelişmediği için çok kolay mikrop, toz ve yabancı maddelerin etkisi altında kalır. Böylece tahriş olurlar. Solunum yolu tahrişi, burnun tıkanması sonucu genizde mukus birikmesi ve mikropların birikmesi ile bebeklerde balgamlı öksürük meydana gelir. Bebekler balgamı çıkarmayı bilmediklerinden akciğerde biriken balgamı kusarak çıkarırlar.

Balgamın sebebi alerjik solunum yolu enfeksiyonu olabilir. Bu durumda balgam; beyaz, yapışkan, sakız kıvamında ve köpüklü olur.

Balgamın atılması için bebeğin bulunduğu ortamda soğuk buhar veren makinelerin çalıştırılması bebeği rahatlatabilir. Ayrıca bebeğinizin gün içerisinde aldığı sıvı gıdaların arttırılması, balgamın yumuşamasını ve daha kolay atılmasını sağlar. Bebeğin göğsünün ya da sırtının pışpışlanması da etkili yöntemler arasındadır. Bebeklerde bulunan balgam yumuşatıldıktan sonra şırınga yardımı ile boğazdaki ve burundaki mukus çekilebilir. Ama bu işlem yapılırken bebeğin boğazına ve burun duvarlarına şırınganın değmemesine dikkat edilmelidir.

Bebeklerde Kuru Öksürük

Bebeklerde kuru öksürük neden olur?” sorusu cevabı çok kapsamlıdır. Genel olarak kuru öksürük bazı alerjik reaksiyonlar nedeniyle bebeklerde görülür. Çocuğun çevresinde içilen sigaranın dumanı, çocuğun solunum yollarında tahrişe neden olur bunun sonucu kuru öksürük oluşur. Yine kulak enfeksiyonları da kuru öksürüğün nedenleri arasında sayılabilir. Öksürüğün şiddetinin ve sürekliliğinin ebeveynler tarafından takip edilmesi şarttır.

Kuru öksürük az sıvı tüketiminden kaynaklanabileceği için bebeklere sürekli sıvı içecekler içirilmesi de önerilir.

bebeklerde kuru öksürük

Bebeklerde Hırıltılı Öksürük

Bebeklerin özellikle kıkırdaklardan oluşan nefes yolları yetişkinlere oranla daha dardır. Bu nedenle bebeklerde hırıltı problemi ortaya çıkabilir. Aynı zamanda bronşların çok ufak olması, bu bölgede balgam ve benzeri sıvılar birikmesine yol açar. Bu durumlar 4 aylık bebeklerde öksürük ve hırıltı gibi rahatsızlıklara yol açabilir.

Bebeklerde hırıltılı öksürük; geniz şişmesi ve akıntısı, burun tıkanıklığı ile üst solunum yollarında fokurdamaya benzer bir ses şeklinde ortaya çıkabilir. Bebeklerde boğazda hırıltı ve balgam genellikle üst solunum yolu enfeksiyonun belirtisidir. Bu durumda çocukların burnunu temizlemek ve bol su içirmek yararlı olacaktır.

Bebeklerde Gece Öksürüğü

Bebeklerde gece öksürüğü; nezle, geniz akıntısı, sinüzit, bronşit ya da zatürre gibi enfeksiyon kaynaklı nedenlerden olabileceği gibi reflü, doğuştan gelen solunum yolu enfeksiyonu, alerjik nedenler, boğaza kaçan yabancı madde gibi enfeksiyon dışı sebeplerden de olabilir.

Burun temizliği yapmak gece öksürüklerini engelleme noktasında rahatlatıcı etki gösterir. Eğer öksürük reflü kaynaklı ise doktorunuzun tavsiye edeceği çocuklarda beslenme programlarına uymak gerekir. Ayrıca yatarken yastığın biraz daha yüksekte tutulması öksürüğü engelleyebilir.

Bebeklerde Hangi Öksürük Tehlikeli?

Bebeklerde hırıltılı ve ateşli öksürük; krup, larenjit, pnömoni veya bronşit belirtisi olabilir. Bronşiolit denilen enfeksiyonlarda hırıltılı öksürük görülür. Bu tarz öksürükler en tehlikeli olanıdır. Öksürük inatçı ve giderek artıyorsa, hırıltı eşlik ediyorsa, nefes almakta güçlük çekiliyorsa, cilt rengi soluk gri veya morsa, aşırı bitkinlik ve ateş eşlik ediyorsa muhakkak hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

Bebeklerde Öksürüğü Ne Rahatlatır?

Öncelikle bebeğinizi gözlemlemelisiniz. Öksürük çocuğunuzu rahatsız etmiyorsa; oynaması, beslenmesi, uyuması açısından bir sıkıntı yoksa bebeklerde öksürük ve burun akıntısı evde yapabileceğimiz bazı uygulamalarla tedavi edilebilir.

Evde tedavi için en etkili ilaç ılık sudur. Bol miktarda alınan su ve sıvı gıdalar, çocuğunuzun boğazını yumuşatarak rahatlamasını sağlar. Burun tıkanıklığında, deniz suyu veya fizyolojik serumlar faydalı burnunun açılmasına faydalı olur. Hava kuru olduğu zamanda öksürük ortaya çıkar. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında uygun nemi sağlamak gerekir. Bunun için su buharından faydalanabilirsiniz.
 
Evinizde gün içerisindeki nem oranı yaklaşık % 50 seviyelerinde olmalıdır. Evi nemlendirmek için kullanılan soğuk buhar makinesinin bakımını ve temizliğini muhakkak yapmalısınız. Doktor kontrolünde bazı öksürük yumuşatıcı ilaçlar antibiyotik yerine tercih edilmelidir. Çocuklara gelişigüzel öksürük şurubu ve antibiyotik verilmemelidir. Soğuk veya sıcak su buharı veren cihazlar bebekler için kullanıma uygun değildir aynı zamanda tedavi sürecinde ciddi bir etkisi yoktur. 

Bebekler İçin Öksürük Şurubu

Bebekler için öksürük şurubu doktor tavsiyesi dikkate alınarak kullanılmalıdır. Her öksüren çocuğa öksürük şurubu vermek doğru değildir. Özelliklerine göre balgamlı, hırıltılı, kuru, boğmaca, krup ve psikojenik olmak üzere altı çeşidi olan öksürüğün türüne göre tedavi yöntemi ve süreci farklılık göstermektedir. Özellikle altı aydan küçük bebeklerin solunum kasları ve diyaframları erişkinler gibi güçlü olmadığı için öksürükleri de güçlü değildir. 

Bebeklerin yemek ve soluk borusu yerleşimleri erişkinlerden farklı olduğu için bebekler öksürerek balgam çıkaramaz bu yüzden balgamı yutarlar. Bu da enfeksiyon sırasında görülen iştahsızlık ve bulantıyı daha da arttırabilir. Öksürük şurupları bebeklerin nefes alıp vermesini zorlaştırır ve bebekler oluşan balgamı kusmaya başlayabilir. Bebeklerde balgam sökücü şurup öksürüğü daha da artırabileceği için nefes alıp vermeyi zorlaştırabilir.

Bu yüzden doğal içerikli öksürük şurupları tercih edilmelidir. Bu şuruplar hem kuru öksürük de hem de balgamlı öksürük de bebekler üzerinde etkilidir.

Bebeklerde Öksürüğün Ciğere İnmesi Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde öksürüğün ciğere inmesi hekimler için astım anlamına gelebilir. Bebeklerde öksürüğün ciğerlere indiğinin anlaşılması için göğüsten gelen ıslık sesi ya da balgamdan kaynaklanan hırıltı sesinin gelmesi belirti olarak görülebilir. 

Bebeklerde Öksürük Kaç Günden Sonra Tehlikeli?

Bebeklerde öksürük tüm önlemlere rağmen 3 günden uzun sürüyorsa, giderek şiddetleniyor ve beraberinde ateş ve bebeğinizin günlük aktivitelerine engel oluşturan bir durum varsa tehlikeli bir hal almaya başlamıştır. Ayrıca sık sık öksürük tekrarlıyorsa ya da nefes alıp verme sıkıntısı oluşturuyorsa bu durum astım belirtisi olabileceği için mutlaka bir hekime başvurmak gerekebilir.

bebeklerde öksürük tedavisi

Bebeklerde Öksürük Tedavisi

  • Öncelikle doğal tedavi yolları tercih edilmelidir. Ilık süt ve içerisine bir miktar bal karıştırıp bebeğinize verin (1 yaş üzeri bebekler için). Öksürük şurubuna başvurmadan önce bol su içirin.
  • Öksürüğe karşı, 6 aydan büyük çocuklar için ılık olması şartıyla ve doktor önerisiyle ıhlamur suyu kullanabilir. Gün içinde içilen bir ya da iki çeyrek çay fincanı kadar ıhlamur çocuğun boğazının rahatlamasını sağlayacaktır. Ihlamurdaki flavonoidler; ağrı kesici ve iltihap giderici etki gösterir, tahrişi önler, boğazı yumuşatır. Ihlamur çayına şeker ilave edilmemesi gerekir. Çünkü şeker, çaydaki etkili bileşenlerle reaksiyona girebilir. Bal ilavesini yapılabilir. Ancak bal ilavesini 40 derecenin altındaki sıcaklıklarda yapılmalıdır.
  • Bebeklerin düzenli ve dengeli beslenmesini sağlayın. Sigara dumanına maruz bırakmayın. Tozlu, kirli, nem miktarı az ya da havasız ortamlardan bebeğinizi uzat tutun.

Tüm bunların sonucunda bebeklerde öksürük konusunda netice alamıyorsanız uzman hekimlerimiz ile siz sevgili ailelere yardımcı olmak için biz yanınızdayız. Ayrıntılı bilgi ve profesyonel destek için iletişim numaralarımızdan bize ulaşabilirsiniz. 

Hotline
0(312) 316 77 77