Çocuk enfeksiyon hastalıkları, zamanında müdahale edilmediğinde ciddi sonuçlara neden olabilecek enfeksiyonlardır. Çocuğunuza enfeksiyon tanısı konulabilmesi için öncelikle uzman doktor tarafından muayene edilmesi gerekir. Teşhis konulduktan sonra doktorunuzun tüm yönlendirmelerine uyulması oldukça önemlidir.
Çocuklarda enfeksiyon hastalıkları tedavisi için Ankara Keçiören Özel Subayevleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları merkezi olarak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. Çocuk enfeksiyon hastalıkları uzman doktorumuz tanı ve tedavi sürecinde size destek olacaktır.
İçindekiler
Çocuklarda enfeksiyon, genellikle çocukların virüs kapmasından kaynaklanır. Enfeksiyon hastalıkları özellikle kış aylarında çocuklukların sıklıkla doktora başvurmasına sebep olur. Çocuklar kreş, okul ve park gibi birçok kişinin kullandığı sosyal alanlardan enfeksiyonel hastalık potansiyeli olan mikrop ve virüsleri vücutlarına alabilir. Bu rahatsızlıklar çoğunlukla halsizlikle başlayıp yüksek ateşle kendini belli eder.
Vücuda alınan enfeksiyon potansiyelli mikrop veya virüsler ilk olarak bağışıklık sistemi ile mücadele eder.
Bağışıklık sisteminin güçlü olması enfeksiyonel hastalıkların önüne geçer. Bu sayede çocuk hasta olmadan bakteri ve virüslerden kurtulmuş olur. Ancak bazı enfeksiyon türleri hızla çoğalabilir ve bağışıklık sistemi bu türle baş etmekte zorlanabilir. Bunun sonucunda hastalık belirtileri ortaya çıkar.
Çocuk enfeksiyon hastalıkları belirtileri yaygın olarak şu şekilde sıralanabilir:
Bebeklerde soğuk hava, havalandırılmamış mekân, kirli ortamlarda bulunmalı gibi unsurlar enfeksiyona neden olabilir. Ayrıca bebek anne karnındayken annesinin kanından enfeksiyona neden olabilecek hastalıklar da alabilir. Kanda bulunan enfeksiyon birçok organı etkilediği için hayati önem taşır. Bu tür durumlarda erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir.
Bez kullanımına bağlı olarak bazen bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu görülebilir. Genellikle 0-3 yaş arasında görülen bu enfeksiyon türünün en belirgin bulgusu idrar rengindeki değişikliktir. Bununla birlikte takip edilmesi gereken başka bir bulgu ise idrarın kokusudur. Yenidoğan idrar yolu enfeksiyonu ise doğumun ikinci veya üçüncü haftasında görülebilir. Sünnetsiz erkek bebeklerde görülme olasılığı daha yüksektir. Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu tedavisi bakteri kaynaklı bir enfeksiyon olduğu için antibiyotikle tedavi edilir. Özellikle yüksek ateşli bir hastalık süreci geçiren bebekler hastaneye yatırılarak tedavi uygun görülebilir.
Bebeklerde sıklıkla görülen soğuk havalarda kendini gösteren ve viral özellik taşıyan üst solunum yolu enfeksiyonu burun ve boğaz bölgesinde oldukça huzursuzluk yaratan bir hastalıktır. Bebeklerde üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri, huzursuzluk, yüksek olmayan ateş, burun tıkanıklığı ve buna bağlı olarak uyku problemleri şeklinde gözlemlenebilir.
Çocukluk çağında en sık rastlanılan enfeksiyon hastalıkları şu şekilde sıralanabilir:
Çocuklar gün içerisinde sıklıkla kullanılan alanlarda sosyalleşir. Özellikle kendi yaş grupları ile sosyalleşen çocukların bulunduğu okul, kreş ve park gibi alanlar birçok mikroba ev sahipliği yapar. Ayrıca çocuk enfeksiyon hastalıkları sosyalleşme sonucu bir çocuktan başka veya birçok çocuğa buluşma riskini de arttırır.
Ayrıca bağışıklık sistemi baskılanmış veya kazanılmış immün yetmezlik virüsü (HIV) taşıyan çocuklar bu hastalıklara karşı daha korunmasız oldukları için özel korunma yöntemlerine ihtiyaç duyar. Bu çocuklar için özel olarak tetkik ve tedaviler planlanmalıdır.
Enfeksiyon hastalıklarının çeşitliliği belirti ve bulguları farklılaştırır. Ancak genel olarak çocuk enfeksiyon hastalıklarının neden olabileceği belirtiler; ateşlenmenin neden olduğu üşüme ve titreme, bağışıklık sisteminin enfeksiyonla savaşması ile gelen halsizlik, yorgunluk ve iştahsızlık, ağrı, kusma ve bulantı şeklinde sıralanabilir.
Bunlara ek olarak yukarda belirtildiği gibi enfeksiyonun türüne ve yerine göre değişiklik gösteren spesifik belirtiler ise; kabızlık, ishal, kızarıklık, belirli bölgelerde oluşan döküntüler, sarılık, öksürük ve bilinç bozukları gibi bulgulardır. Bu tür belirtiler gözlemlenen çocuk acil olarak çocuk enfeksiyon hastalıkları bölümü ve doktoruna götürülmelidir.
Enfeksiyon türüne göre değişiklik gösteren enfeksiyon tanısı; çocuklardan alınan kan ve idrar tahlili ile bademciklerden alınan süprüntü örnekleri sayesinde konur. Özellikle çocuklarda idrar yolu enfeksiyonunu tespit etmek için idrar tahlili yapılır. Yapılan tahlil sonucunda enfeksiyon değeri yüksek çıkan çocuklar, enfeksiyonun türüne göre tedavi sürecine alınır.
Güçlü bir bağışıklık sistemi enfeksiyonlarla savaşarak hastalıkların rahat bir şekilde atlatılmasını sağlar. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak hastalıkların önüne geçer ve bu direnç mekanizmasını güçlü tutmanın çeşitli yöntemleri vardır. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
Çocuklarda enfeksiyon ve idrar yolu enfeksiyonu tanısı alanında uzman doktorlar tarafından konulmalıdır. Hastalık tanısından önce ebeveynlerin çocuklarda enfeksiyon belirtileri ve bulgularını iyi bir şekilde takip etmesi önemlidir. Durum fark edilir edilmez uzman doktora başvurulması erken tedavi imkânı sağlayarak hastalığın daha fazla ilerlemeden tedavi etme oranını artırır.
Erken tanı ve tedavi çocuğun çekeceği sıkıntılı gün sayısını azaltırken aynı zamanda bağışıklık sistemini daha az yorar. Bu sayede diğer hastalıklarla savaşma performansına da olumlu yönde katkı sağlanır.
Ankara Keçiören Özel Subayevleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Merkezi bünyesinde bulunan çocuk enfeksiyon hastalıkları bölümü alanında uzman doktor ve hemşireleri ile çocuğunuz için gerekli tetkik ve tahlilleri titizlikle yaparak net bir tanı ile eksiksiz bir tedavi sürecini sizlere sunar.