İnsan vücudunun belli bir maddeye karşı aşırı hassasiyet göstermesi haline alerji denir. Alerji genellikle genetik bir miras olarak pediatrik alerji dönemlerini de etkiler. Ailede var olan alerjik bir rahatsızlığın çocukta da ortaya çıkma riski oldukça yüksek olur. Bu durum ailede alerjik bir rahatsızlık yoksa çocukta alerji görülmeyeceği anlamına da gelmez.
Alerji bulaşıcı bir rahatsızlık ve enfeksiyon hastalığı değildir. Ancak alerjik hastalıklar sindirim sistemini ve solunum yollarını etkiler.
İçindekiler
Çocuklarda alerjik hastalıkların tanı ve tedavisi için bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.
Bebek ve çocuklarda alerji belirtileri, bağışıklık sistemi ve sindirim sisteminin yanı sıra kulak, burun, boğaz ve göz gibi organlarda yaşanan bazı rahatsızlıklarla ortaya çıkar.
Bebeklerde alerji belirtileri ya aileler tarafından gözden kaçırılır ya da başka hastalıkların belirtisi olarak görülür.
Pediatrik alerji belirtilerini iki başlık altında sıralayabiliriz:
Nefes almakta güçlük, kaşıntı ve vücutta görülen döküntü (kurdeşen), karın ağrısı ve mide bulantısı.
Burun akıntısı, aşırı hapşırma, solunum güçlüğü, burun ve göz akıntısı, öksürme.
Bebeklerde gıda alerjisi, anne sütünden kesilmelerinin ardından ek gıda dönemine geçiş sürecinde yaşanmaya başlar. Bunun yanında çocukların yaşadıkları çevrenin değişmesi ve olumsuz çevresel faktörler alerjik reaksiyonların oluşmasına neden olabilir.
Bebek ve çocuklarda ortaya çıkan alerjik hastalıklar şu şekildedir:
Alerjik hastalıkların temel kaynağı çoğu insan için zararsız olan maddelere karşı bazı insanların vücudunun gösterdiği hassasiyettir. Alerjik maddeler rahatlıkla ulaşılan gıdaları da içerir.
Örneğin, bazı insanlar yumurta, süt ve süt ürünleri, buğday, balık ve kuruyemiş (ceviz, fındık, badem vb.) gibi temel gıda olarak adlandırılan maddelere karşı alerjik reaksiyon gösterebilir.
Ayrıca ilkbahar ve yaz aylarında ağaçlardan dökülen polenler, ortamda oluşan tozlar (çocuklarda astım vb. hastalıkları tetikler) ve böcek ısırmaları (arı sokması, sinek ısırması vb.) da alerjik hastalıklara neden olabilir.
Dünyada sanayileşmenin hızla artmasının bir sonucu olarak çevresel faktörlerin sürekli olarak bozulması da çocuk alerji oranlarının artmasını tetikler. Hava kirliliği oranlarının her geçen gün daha çok artması, besin zincirinin bozulması (GDO’lu ürünlerdeki artış) ve kapalı alanlarda geçirilen sürenin artması alerjik rahatsızlıkları tetikleyen diğer etmenler olarak görülür.
Anne ve babaların evde besledikleri evcil hayvanlara (kedi, köpek, kuş vb.) karşı da çocuklarda alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Evcil hayvanların tüylerine karşı özellikle astım rahatsızlığı olan bireylerde alerjik durumlar gözlenir.
Alerjik hastalıklar teşhis ve tedavi edilmediğinde ya da önemsenmediğinde ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. Hem ülkemizde hem de dünyadaki çocuklarda bu tür rahatsızlıkların belirtileri yoğun bir şekilde görülmektedir.
Bebeklerde alerji sonucu oluşan rahatsızlıklar anne sütünün ardından ek gıdaya geçiş sürecinde yaşandığında ve tedavi edilmediğinde bebeğin fiziksel gelişimini olumsuz etkiler. Çocuklarda alerji ise ileride ciddi hastalıklara sebep olmasının yanında çocuğunun yaşam standartlarının olumsuz şekilde etkilenmesine yol açar.
Çocuklara alerji teşhisi konulması için rahatsızlığın hikâyesinin aile tarafından doğru şekilde anlatılması gerekmektedir. Çocukta hangi şikâyetlerin, ne sıklıkla görüldüğü ya da çocuğun hangi besinleri yedikten sonra şikâyetlerinin arttığı gibi soruların cevabı, çocuk alerji doktoru açısından doğru teşhis ve tedavi yönteminin belirlenmesini kolaylaştırır.
Çocuk alerji uzmanı, çocuğun tıbbî geçmişinin tutulduğu bir dosya oluşturur. Bu dosyada hastanın yaşı, cinsiyeti, yapılan testler, geçirdiği alerjik rahatsızlıklar yer alır. Buradaki bilgiler ışığında çocuk alerji testi yapılmasına karar verilir. Alerjik hastalıkların belirlenmesinde dört ayrı test kullanılır.
Hastanın kanının laboratuvarda incelenmesiyle alerjik maddeler tespit edilir. Bebeklerde alerji testi diğer testlere oranla daha çok tercih edilir. Gıda alerjisinin tespiti için kullanılan yöntemlerden biridir.
Egzama gibi deride oluşan alerjilerin teşhisi için kullanılan testtir. Meslek alerjilerinin araştırılmasında da kullanılan bir yöntemdir. Kimyasal madde alerjisini tespit eder. Deri üzerine (özellikle sırt kısmına) yapıştırılan bantlar aracılığı ile tetkik yapılır.
Kişinin alerji gösterdiği maddenin tespit edilmesi için yapılır. Alerjik madde deri içine enjekte edilir. Çocuklarda sırt bölgesinden yapılır.
Besinlere karşı gelişen alerjik reaksiyonların teşhisinde kullanılır. Çocuğa alerjiye sebep olduğu düşünülen yiyecek verilerek yapılır. Risk içeren bir uygulama olduğundan dolayı immünoloji uzmanları gözetiminde yapılmalıdır. Ağır belirtiler gösteren çocuklara bu testin yapılması tavsiye edilmez.
Çocuk alerji bölümü, çocuklarda çeşitli sebeplerle ortaya çıkan alerjik rahatsızlıkların teşhis ve tedavisi ile ilgilenir. Astım, egzama, saman nezlesi, gıda ve ilaç alerjileri gibi alerjik hastalıkların tetkik, tedavi ve takibi bu birimin uzmanlık alanıdır.
Alerjik hastalıkların tedavisinde en etkili yöntem alerjiye sebep olan maddeden kaçınmaktır. Öncelikle alerjen maddenin ne olduğunun tespit edilmesi önemlidir. Yapılan alerji testlerinden sonra uygulanacak tedavi belirlenir.
Sağlık merkezimiz Ankara çocuk alerji bölümü olan hastaneler arasında alanında uzman hekimleri ve uluslararası tecrübeye sahip kadrosuyla alerjik hastalıklar alanında en iyi hizmeti sunar. Sadece çocuk hastalıklarına bakan merkezimizin pediatrik alerji konusunda da güvenebileceğiniz bir adres olduğunu unutmayın. Ankara Özel Çocuk Hastanesi olarak sağlıklı günler dileriz.