Bebek ve çocuklarda aşı, anne ve babaların üzerinde durmaları gereken önemli önleyici tedbirlerdendir. Aşı, vücudun hastalıklara karşı dışarıdan aldığı etkili bir savunma takviyesi olarak görülebilir. Özellikle aşı olan çocuklar, ileri yaşlarda gelişebilecek birçok hastalığın olumsuz ve hatta ölümcül etkilerini engellemiş olur.
İçindekiler
Dünyada ve ülkemizde aşılanmanın temel amacı, bebeklikten başlayarak yapılan aşılarla hastalıklardan korunmak ve toplumsal bağışıklık oluşturmaktır. Bebekler aşı olarak kazandıkları bağışıklığı sonraki dönemlerde gelişebilecek hastalıklara (özellikle de bulaşıcı olanlara) karşı bir korunur. Aşı olmayan bebekler, aşı olanlara oranla hastalıklara daha fazla yakalanabilir.
Bebek ve Çocuklarınıza aşı ve özel aşılar yaptırmak istiyorsanız bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. Aşı takvimi oluşturarak tüm aşı sürecini takip ediyoruz.
Bebeğin doğumdan itibaren belirli bir yaşa gelinceye kadar yapılacak pediatrik aşılama bir takvime bağlanır. Bebek aşıları (0-2 yaş arası) doğumdan itibaren yapılmaya başlanır.
Bu aşıları şöyle sıralayabiliriz:
Bebeklik aşıları, takvim olarak 2 yaşına kadar olan dönemi kapsar. Çocuklarda aşı yaşı ise 2-18 yaş aralığında yapılır.
Çocukluk aşıları ise şunlardır:
Yenidoğan bebek aşıları aşağıdaki gibi sıralanır:
Doğumdan sonraki;
Bu aşılardan sonraki süreçte çocuklarda aşı takvimi yoğun değildir. 4-6 yaş arasında çocuklara 4’lü karma aşı (Difteri-Tetanos-Boğmaca-Çocuk Felci) ve Suçiçeği aşısının ikinci dozu yapılır. Çocuğa ilkokul 1. Sınıfta suçiçeği, Kızamık-Kabakulak-Kızamıkçık aşılarının yanında Tetanos aşısı uygulanır. Tetanos aşısının tekrar dozu ise ilköğretim 8. Sınıfta yapılır. Bu aşıların yanında özel çocuk aşıları da vardır. 9 yaşından başlayarak kız çocuklarına uygulanan HPV aşısı (rahim kanseri ve genital bölgede oluşan siğilleri engellemek için yapılan aşı) ve her yıl sonbaharda yapılması önerilen grip aşısı bu kategoriye girer.
Bebeklerde karma aşı, 0-2 yaş arası dönemin en önemli bağışıklık takviyesi olarak kabul edilir. Peki karma aşılar nelerdir? Difteri, boğmaca, çocuk felci, tetanos ve menenjit gibi ciddi rahatsızlıklara karşı koruma sağlayan karma aşıdır. İkinci, dördüncü, altıncı ve on sekizinci ayda olmak üzere toplamda dört doz olarak uygulanır. 4-6 yaş arasında da dörtlü karma aşı yapılmaktadır.
Bebeklikten itibaren Sağlık Bakanlığının aşılama programı takip edilir. Bu programın dışında bebeklere yapılan özel aşılar da mevcuttur. Aşıların ücretleri devlet tarafından karşılanmaz. Ancak bunların bebekleri çeşitli hastalıklara karşı koruduğu bilinir.
Ebeveynler, aşı konusunda çeşitli tereddütler yaşar. Özellikle rutin aşı takvimi dışında olan bebeklerde özel aşılar meselesi, yaşanılan endişelerin başında gelir. Aşı, hastalıklara karşı erken dönemde alınan koruyucu ve önleyici bir tedbirdir. Yapılacak aşı bebekte herhangi bir alerjik reaksiyona sebep olmayacaksa ve doktor aşının yaptırılmasında bir sakınca görmüyorsa özel bebek aşıları da diğer aşılar gibi bağışıklık sistemini güçlendirir.
Özel yapılan bebek aşıları Rotavirüs (rotavirüs kaynaklı bağırsak enfeksiyonlarını engellemek için) ve Meningokok (beyin zarı iltihabını engellemek için) aşısı olmak üzere iki çeşittir.
Özel yapılan çocuk aşıları arasında ise İnflüenza aşısı dediğimiz grip aşısını sayabiliriz. Bu aşı öncelikle kronik rahatsızlığı olan çocuklara önerilir.
Diğer aşılarda olduğu gibi özel aşılarda belirli bir takvim çerçevesinde yapılır. Rotavirüs aşısı bebeğin 2 ya da 3 aylık döneminde başlar ve 6 aylık olana dek 2 ya da 3 doz şeklinde uygulanır. Meningokok aşısı ise 2. aydan itibaren yapılabilir. Grip aşısı her yıl sonbahar döneminde yaptırılabilir.
Çocuklarda aşı 2 yaşına gelene kadar kol bölgesinin yanında bacak bölgesinden de yapılır. Bunun sebebi, söz konusu dönemlerde bebeklerin bacak kaslarının, kol kaslarından daha gelişmiş olmasıdır. İki yaşından sonra ise aşının koldan yapılması daha uygun görülür. Bebeğe yapılan aşılar sol omuz bölgesinden deri içine enjekte edilir. 18. ayda uygulanan çocuk felci aşısı ağızdan damla yolu ile yapılır.
Aşı sonrası bebekte oluşabilecek yan etkiler nelerdir? sorusu akla gelebilir. Aşının yapıldığı bölgede ağrı, şişme ve kızarıklık görülebilir. Bunun yanında çocuklarda ateş yükselmesi gibi durumlarla da karşılaşılır. Bunlar geçici etkiler olarak bilinir, eğer bu etkiler uzun sürerse uzman bir hekime danışmanız önerilir.
Aşıların hastalıklar karşısındaki etkileri kadar nasıl ve nerede uygulandıkları da önem arz eder. Çocuklarda aşı, uzmanlar tarafından hijyenik bir ortamda yapılmalıdır. Ankara Çocuk Hastanesi olan sağlık merkezimiz bu noktada hem steril bir ortama hem de aşı konusunda uzman hekimlere sahiptir. Çocuğunuz, ilk aşısından itibaren merkezimizde özenle takip edilir. Bütün sorularınız ve aşı işlemleriniz için merkezimize bekleriz.