Çocuklarda Geçmeyen Öksürük Nedenleri ve Etkili Tedavisi
Uzm. Dr. Doğan Şimşek 2022-11-03 19:52:00 2022-11-03

Çocuklarda Geçmeyen Öksürük Nedenleri ve Etkili Tedavisi

Çocuklarda öksürük, bazı solunum yolu rahatsızlıklarının olduğuna işaret eden bir bulgu olması sebebiyle beraber, aileleri de rahatsız eden bir durumdur. Boğaz enfeksiyonu, nezle, burun tıkanıklığı gibi basit etkenler ve grip, zatürre, kulak enfeksiyonu, astım gibi ciddi solunum yolu rahatsızlıkları öksürüğe sebep olabilir.

Halsizlik, ateş, boğazda batma hissiyatı gibi şikâyetler, nezle ve boğaz enfeksiyonu gibi rahatsızlıklara işaret eden belirgin bulgulardır. Bu tür hastalıkların ilk şikâyeti genellikle öksürükle başlar. Aileler çocukların öksürmelerine şahit olunca öksürüğü hastalık olarak görür. Ancak öksürük bir hastalık değil solunum yollarının hastalığa tepkisidir.

Solunum yollarının balgam, akıntı veya iltihap gibi vücutta bulunmayan yabancı etmenlere verdiği tepki öksürük olarak nitelendirilir. Aslında bu bir vücudun kendini koruma refleksidir. Öksürüğü durdurmak değil, öksürüğe neden olan durumu ya da durumları yok etmek doğru olandır.

Bazı durumlarda çocuklarda geçmeyen öksürük olarak ifade edilen durumlar ile karşılaşılabilir. Peki, çocuğunuzun bu tür rahatsızlığı var ise ne yapmalısınız?

Konu İçerikleri


Öksürük Neyin Belirtisi Olabilir?

Öksürük solunum yollarında iltihaplanma, akıntı veya balgam gibi durumların belirtisidir. Bunların dışında gıda tüketilirken; sıvı veya besin parçacıklarının hava yolları ile teması öksürüğe neden olabilir.

Çocuklarda Öksürük ile Beraber Görülebilecek Belirtiler

Çocuğumun öksürüğü geçmiyor diyorsanız ve bu belirtiler öksürükle beraber görülüyorsa çocuğunuzu bekletmeden doktora götürmelisiniz. Çocuklarda öksürük ile birlikte görülebilecek belirtiler şunlardır;

  • Çocuğunuzun ateşinin çıkması,
  • Yorgun ve bitkin bir hal,
  • Göğüs bölgesinde ağrı,
  • Hızlı nefes alması,
  • Nefes alıp verirken hırıltı çıkması,
  • Dudak ve yüz bölgesinde maviye yakın bir renk,
  • Nefes almada zorlanma,
  • Öksürükle birlikte kan gelmesi,

Çocuklarda Öksürük Nedenleri

Çocuklarda geçmeyen öksürük nedenleri arasında, kronik bir rahatsızlığının olması, alerji, tümör, kitle, reflü, sigara, yabancı cisim gibi etmenler de öksürüğe neden olabilir. Her öksürüğün nedeni farklı olmakla birlikte ani başlayan ve morararak çocuğunuzu zor duruma sokan öksürükler ciddiye alınmalıdır. Örneğin ani öksürükler genellikle yabancı bir cisimden kaynaklanır bu yüzden acilen müdahale edilmelidir.

çocuklarda öksürük

Çocuklarda Kronik Öksürük Neden Olur?

Çocuklarda geçmeyen kronik öksürük çocuğunuzun astım, bronşit gibi hastalıkları olduğuna işaret edebilir. Ayrıca çocuğunuzun bir şeye olan alerjisi de geçmeyen öksürüğe neden olabilir. Havlar tarzda öksürük çocuklarda krup hastalığı belirtisi, göğüste hırıltı çıkaran öksürük astım hastalığı belirtisi ve iç çekerek öksürmek ise boğmaca hastalığının belirtisi olarak görülür.

Çocuklarda Gece Öksürüğü Neden Kaynaklanır?

Ebeveynler çocuklarda gece öksürük neden olur diye oldukça endişeli tavırlar sergileyebilir. Ancak çocuklarda gece öksürük genellikle burun akıntısına veya asit reflüye işaret eder. Gündüz yerçekimi sayesinde ayaktayken var olan akıntı solunum yoluna geri dönemez. Ancak gece uyurken mukus üst solunum yoluna akar ve çocuklarda gece öksürüğü meydana gelir.

Aynı durum asit reflüsü olanlar için de geçerlidir. Gece yatarken mideden geri dönen asit özofagusa, boğazı tahriş ederek istemsiz öksürüğe neden olur.

Çocuklarda Balgamlı Öksürük Sebepleri

Çocuklarda balgamlı öksürük sinüzit ve bronşit kaynaklı olabilir. Çocuğunuzdan öksürükle birlikte balgam sıvısı da geliyorsa bu duruma prodüktif öksürük denir. Ciddiye alınması gereken önemli bir durumdur. Çocuklarda bu tarz öksürükler yaşandığında doktorların onayladığı çocuklar için öksürük şurubu kullanılabilir.

Çocuklarda Alerjik Öksürük Neden Olur?

Çocuklarda alerjik öksürük, solunum yollarının kendini savunma mekanizmasıdır. Hem üst hem de alt solunum yolundan kaynaklanabilir, çocuklarda ilaç kullanmak ve bu refleksi bastırmak tercih edilen bir uygulama değildir.

Çocuklarda öksürük alerjen nedeniyle ise çocuğun neye alerjisi olduğunun tespit edilmesi gerekir. Hem laboratuvar hem de alerji deri testleri ile alerjen tespit edildikten sonra çevrede bulunan tehditler de azaltılarak alerjenden uzak durma dönemi başlar. Ayrıca gereken durumlarda alerjik aşı tedavisi gibi uygulamalara da başvurulabilir.

Çocuklarda Geçmeyen Kuru Öksürük Neden Olur?

Çocuklarda kuru öksürük, balgamlı olmayan ve boğazda gıcık bir hisse sebep olan bir öksürük çeşididir. Öksürükle beraber ateş, halsizlik, mide bulantısı yaşanmıyorsa genelde ciddi bir hastalık belirtisi olarak görülmez. Ancak çocuklarda kuru öksürük; grip, nezle, astım, farenjit, geniz akıntısı, kalp yetmezliği, reflü, tüberküloz veya akciğerde sıvı toplanması gibi durumlarda da karşılaşılan bir durumdur. Çocuklarda gece kuru öksürük geçmeyen ve süreklilik devam eden bir durumsa, boğazda tahriş ve akciğerlerde ağrıya sebep olabilir. Şiddetli kuru öksürük atakları; baş dönmesine, baş ağrısına hatta zaman zaman bayılmalara da yol açabilir.

çocuklarda geçmeyen kuru öksürük

Çocuğum Çok Öksürüyor Ne Yapmalıyım?

Çocuklarda öksürük şikâyeti olan anne ve babaların çok endişe etmemeleri uzman bir doktora başvurmaları tavsiye edilir. Doktorun uygulayacağı tedaviye başladıktan sonra bitkisel çaylarla da takviyeler yapılabilir. Ancak kesinlikle doktora danışmadan antibiyotik veya ağır öksürük şurupları verilmemesi gerekir. Yanlış verilecek bir öksürük şurubu ya da antibiyotik istenmeyen sonuçlar doğurabilir bu yüzden doktor tavsiyesi olmadan çocuklarınıza kesinlikle ilaç vermemelisiniz.

Çocuklarda Bitmeyen Öksürük Neyin Habercisi?

Çocuklarda bitmeyen öksürük, kronik bir rahatsızlığa ya da çocuğunuzun bir şeye alerjisi olduğuna işaret edebilir. Bu yüzden çocuklarda öksürük hafife alınmaması gereken bir durumdur. Uzman doktorun talimatları doğrultusunda çocuğunuzun hızlı bir şekilde tedaviye başlaması uygun görülür.

Çocuklarda Öksürük Kaç Gün Sürmeli?

Bir hastalık sonucunda çocukların öksürük hali devam ediyorsa 7 gün normal bir süredir. Hastalığın neden olduğu boğaz tahrişi, akıntı gibi durumlar öksürüğün devam etmesine yol açar. Bu yüzden hastalık geçse bile, öksürük gibi belirtiler, toksinler vücuttan atılana kadar devam edebilir.

Çocuklarda Öksürük Neden Uzun Sürer?

Çocuklarda öksürük hali, özellikle mevsim geçişlerinde, soğuk algınlığı, grip ya da nezle gibi rahatsızlıkların üst üste yaşanması sebebiyle uzun süre geçmeyebilir. Çocukların okula gitmesi ya da çevreyle olan temasının devam etmesi de bu iyileşme sürecini olumsuz etkiler.

Çocuğumun Öksürüğü Geçmiyor Ne Yapmalıyım?

Çocuklarda geçmeyen öksürük, 3 haftalık bir süreyi aşıyorsa mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanı tarafından kontrol edilmelidir. Bunun dışında mikrobik bir solunum yolu hastalığı sonrası çocuklarda 7-8 haftaya kadar kuru öksürük devam edebilir. Uzmanlar gerek görüyorsa bronş genişletici tedavi uygulayabilir. Hastalığın tanısına uygun veriler elde edildikten sonra, örneğin; akciğer filmi gibi, hekim gerekli görüyorsa; sinüs filmi, solunum fonksiyon testi, reflü düşünülüyorsa endoskopi gibi tetkiklerden yararlanılabilir.

Çocuklarda Öksürük Tedavisi

Subayevleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Merkezimizde çocuk hastalıkları uzmanı hekimler tarafından yapılan tetkikler sonucu çocuklarda öksürük rahatsızlığı tedavi edilir. Çocuk doktorlarımız tarafından en etkili tedavi yöntemi uygulanır. Merkezimizde tüm tetkikler yapılmaktadır. Sağlık merkezimiz uluslararası deneyime sahip uzman doktorlardan oluşmaktadır.

Siz de çocuğunuzun deneyimli ve alanında uzman bir doktor heyeti tarafından tedavi edilmesini istiyorsanız bizimle hemen iletişime geçerek randevu alabilirsiniz.

Hotline
0(312) 316 77 77