Çocuklarda yeme bozukluğu, beslenme problemleri ve çocuklarda iştahsızlık gelişim süreçlerinde sıkça karşılaşılan bir sorundur. Yeme bozukluğu halk arasında iştahsızlık olarak da bilinir. Çocuklarda iştahsızlığa; psikolojik sorunlar, idrar yolu enfeksiyonları, hormonsal ve alerjik hastalıklar ile kulak, burun, boğaz ağrıları neden olabilir. Zamanında teşhis her hastalıkta olduğu gibi beslenme rahatsızlıklarından oldukça önemlidir.
Çocuklardaki beslenme sorunları, iştahsızlık konusunda destek almak istiyorsanız Ankara Keçiören Subayevleri Çocuk Sağlığı Merkezi olarak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.
İçindekiler
Çocukluk döneminde görülen en büyük beslenme sorunlarından biri çocukların fast food tarzı beslenmeyi istemesidir. Bunların yanı sıra çocuklarda görülen diğer beslenme sorunları şunlardır:
Çocuğun, yanlış besin tercihi, düzensiz besin alımı, hangi besinlere ihtiyaç duyduğunu bilmemesi, beslenme sorunlarına neden olan faktörlerdendir. Bunun yanı sıra besinlerin pişirilip, hazırlanması ve muhafaza edilmesindeki hatalı uygulamalar da beslenme sorunlarına neden olur.
Ülkemizde ve dünyada neredeyse çocukların beslenme ortamlarının bozulması alışılagelmiş bir sorundur. Dengesiz ve yetersiz beslenen çocuklarda bazı sağlık sorunları da ortaya çıkar. Çocuğun beslenmesindeki asıl amaç; olumlu beslenme alışkanlıklarının kazandırılmasını sağlayarak, normal ve sağlıklı bir şekilde büyüme ve gelişme süreçlerini tamamlamalarıdır.
Genellikle hem çocuklarda iştahsızlık hem de gençlerde görülen iştahsızlık durumunun başlıca nedeni olumsuz beslenme alışkanlıklarına sahip olmalarıdır. Türkiye’de ve dünyada genellikle en sık atlanan öğün kahvaltıdır. Uyku sırasında uzun bir açlığa maruz kalan beden, besleyici bir kahvaltı ile güne başlandığında sağlığı ve büyümeyi geliştirir.
Çocuklarda iştahsızlık nedenleri arasında başlıca şunlar vardır:
Bebeklerde yemek yememe sorunu özellikle anne sütünü bırakma evresinde başlar. Bebeklerde iştahsızlık nedenleri şunlardır:
Bunun yanı sıra ek gıda döneminde farklı tatlara aşina olmayan bebeklerde iştahsızlık görülür. Ancak bebeklerde görülen iştahsızlık bebeğin gelişimini etkileyecek derecede de olabilir ailenin yaptığı bir kuruntu da olabilir. Bu nedenle bebek beslenmesi aile tarafından 3 gün boyunca düzenli olarak not etmelidir. Bu genellikle bebeklerde iştahsızlık yaşayan ailelerden istenen bir adımdır. Bebek iştahsızlığı 3 haftadan fazla sürüyorsa; bebeklerde iştahsızlık nedenleri arasında tüberküloz, reflü, kalp, böbrek ve karaciğer problemi olabilir.
Bebeklerde ve çocuklarda beslenme bozukluğu tedavi edilebilir. Çocuklarda yeme bozukluğu, çocuğun davranışlarını, duygularını, sağlığını ve yaşam alanını olumsuz yönde etkiler. Çocuk iştahsızlığı çocukluk döneminde çok sıkça rastlanan bir durumdur. Çocuğun beslenme sorunu yaşamasının birçok nedeni olabilir. Bu rahatsızlık çocuk beslenme programı ile kontrol altına alınabilen bir durumdur. Ancak bu rahatsızlık ilerlediği zaman çocuğun yaşamının olumsuz etkilenmesine ve büyüme geriliği bile yaşamasına yol açabilir.
Zayıf çocuğun beslenme programı takip edilerek bu iştahsızlık sürecinin önüne şu yöntemlerle geçilmesi mümkündür:
Çocuklarda yeme bozukluğu konusunda alanında uzman çocuk gelişimi doktoru tarafından teşhis konulmalıdır. Ebeveynler teşhis konulmadan önce çocuklarda yeme bozukluğuna dair bulguları dikkatle takip etmelidir. Hastalık daha fazla ilerlemeden uzman hekimlere başvurulmalıdır. Erken teşhis oluşabilecek diğer rahatsızlıkların önüne geçerek kısa süre içinde hastalığın çözülmesini sağlar.
Çocuk gelişimi uzmanı hangi hastanede var diye endişelenen ebeveynler, gelişimsel pediatri bölümü olan hastaneler arasında yer alan Ankara Keçiören Özel Subayevleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Merkezi bünyesinde bulunan çocuklarda iştahsızlık ve yeme bozukluğu alanında uluslararası mecrada tanınmış ve çalışmalar yapmış çocuk gelişim uzmanı doktoruna başvurabilir.