Çocuk cildi yetişkinlere oranla daha hassas bir yapıdadır ve farklı özellikler gösterir. Pediatrik dermatoloji konusunda yaşanan rahatsızlıkların ortaya çıkma süreci yani teşhisi büyüklere oranla daha zordur.
Çocukların cilt problemleri doğumdan itibaren başlayabildiğinden, rahatsızlıkların teşhisi ve tedavisinde çocuğun yaşı, semptomları ve tıbbi durumu göz önüne alınarak gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir.
Bebek ve Çocuk Cilt Hastalıkları konusunda destek almak istiyorsanız, Subayevleri Çocuk Sağlığı Merkezi olarak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.
Konu Başlıkları
Bebek cilt hastalıkları cildin yapısından kaynaklanabilir. Yetişkinlere oranla bir bebeğin veya çocuğun cildi daha incedir. Bu incelik hastalıklara karşı vücudun savunmasız kalmasına neden olabilir.
Genellikle hastalıkların sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Çocuk cilt hastalıkları yukarıda sayılan sebeplerden hareketle çeşitlilik gösterebilir. Bu hastalıkların en yaygın olanları şunlardır:
Belirli bir maddeye karşı çocuk cildinin göstermiş olduğu anormal duyarlılıktır. Buna genetik sebeplerden kaynaklanabileceği gibi çevresel faktörler de neden olabilir. Alerji testleri ile rahatsızlığın teşhisi yapılabilir.
Deride kızarıklık ve kaşıntıya bağlı olarak gelişen bir çocuk cildiye rahatsızlığıdır. Yanaklar, boyun altı, dirsek içleri ve diz arkasında çok sık görülür. Genellikle gıdalara karşı gelişen bir bu alerji, halk arasında kurdeşen adıyla da bilinir. Genellikle 5 yaşına doğru şiddeti azalır.
İdrar ve dışkının ciltte oluşturduğu bir alerjik reaksiyondur. Bebek bezi alanında kırmızılık, şişlik ya da lekeler şeklinde kendini gösterir. Tedavi edilmediği zaman enfeksiyon riski vardır.
Gözeneklerin ya da foliküllerin yağ nedeniyle tıkanması sonrası meydana gelen irinler ya da nodüllerdir. Eğer dikkatli şekilde tedavi edilmezse geçici ya da kalıcı izlere sebep olabilir.
Siğil genellikle parmaklar, eller ve ayaklarda görülür. Virüs kaynaklı olan bu deri rahatsızlığı, vücudun herhangi bir yerinde ten renginde veya pembe nodüller şeklinde kendini gösterir. Siğiller zararlı değildir ve genellikle birkaç yıl içerisinde kendiliğinden iyileşir.
Bebeklerde deri hastalıkları çocuklara oranla daha fazla görülebilir. Bunun sebebi bebeklerin ciltlerinin daha hassas olmasıdır. Bebeklerde cilt hastalıkları arasında en yaygın olanları şu şekilde sıralayabiliriz:
Doğum lekeleri, yeni doğan bebeklerde mongol adı verilen ve genellikle sırtın alt kısımlarında ya da kalçada görülen bir lekedir. Mavi ya da mor bir renkte olan bu lekeler, genellikle 2 yaş civarı kendiliğinden kaybolur.
Yüzeysel hemanjiyonlar, yenidoğan bebeklerin dudak üstü ya da ense kısmında görülen kırmızı renkli lekelerdir. 2 yaşına gelindiğinde kendiliğinden kaybolur.
Lanugo, özellikle erken doğan bebeklerin vücudunda görülen ince ve yumuşak tüylerdir. Genellikle omuz, sırt, alın ve yüzde görülür. Tüylenme gibi görünen bu durum için herhangi bir tedaviye ihtiyaç yoktur. Kendiliğinden geçer.
Deride yağ bezeleri, yeni doğan bebeklerde görülen ince ve sarımsı kabarıklardır. Burun ve üst dudakta görülür. Birkaç hafta içerisinde kendiliğinden kaybolur.
İsilik, ter bezi kanallarının tıkanması sonucu ortaya çıkan içi su dolu ya da iltihaplı kırmızı beneklerdir. Genellikle yeni doğan bebeklerde sık görülen cilt rahatsızlıkları arasındadır. Çoğunlukla boyun ve göğüs bölgesinde görülür.
Milia, doğumda ya da birkaç gün sonra ortaya çıkan ve yanaklarda görülen beyaz kabarcıklardır. Tedavi edilmeden kendiliğinden geçer.
Yenidoğan aknesi, doğumdan sonraki ilk ayda bebeğin yanak, alın, göğüs ve sırtında meydana gelen aknelerdir. Birkaç ay içerisinde kendiliğinden geçer.
Konak, neden kaynaklandığı bilinmeyen ve genellikle yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Saç derisinde ve kulak arkasından görülen bu rahatsızlık, ileri derecede olursa kötü bir kokuya sebep olabilir. Genellikle doğumun 4. ya da 5. ayında kaybolur.
Pişik, çocuk bezinin temas ettiği bölgede oluşan, kırmızı kabarık deri döküntüleridir. İdrar ve dışkılardaki bakterilerin uzun süre cilde teması sonucunda pişik oluşur. Sıcak havalarda vücudun katlanma bölgelerinde de görülebilir. Eğer ilerlerse mantara sebep olabilir. Pişik olan kısmın temiz ve kuru tutulması tedavi için önemlidir.
Bebeklerde atopik dermatit, alerjik bir deri hastalığı olarak bilinir. Birkaç haftalık bebeklerde kızarma, kaşıntı, kuruma ve kabarık döküntüler şeklinde görülür. Genellikle, polen, toz, besin ve hayvan alerjisi ile ortaya çıkmaktadır. Terleme oldukça rahatsızlığın şiddeti artmaktadır. Tedavi için terlemenin önüne geçilmeli ve altta yatan sebep araştırılmalıdır.
Deride yeterli miktarda yağ üretilememesi cilt kuruluğuna neden olur. Cilt kuruluğu sonucunda bebeklerin yüz, kol ve bacak kısımları soyulur. Vücutta nem dengesinin sağlanması tedavi için yeterlidir. Tedavi edilmezse egzamaya dönüşebilir.
Egzama, atopik dermatit rahatsızlığının ilerlemiş halidir. Alerjik sebeplerden ortaya çıkar. Kaşınma, kuruluk, kabarıklık yanında deride sulanma şeklinde kendini gösterir. 3 aylık bebeklerde ortaya çıkan rahatsızlık 3 yaşına gelene kadar tamamen iyileşebilir.
Toksik eritemi, çevresi kırmızı, ortası sarı ya da beyaz renkli olan sivilceye benzer döküntülerdir. Genellikle kol, bacak, boyun ve yüz bölgesinde ortaya çıkan kabarık yapılardır. Bir süre sonra kendiliğinden geçer.
Çocuk deri hastalıkları teşhisi için doktor muayenesi gereklidir. Muayene sırasında çocuğun tıbbi öyküsü aile tarafından anlatılır. Fiziki muayene sırasında ise cilt hastalıklarının görüldüğü bölge incelenir. Bunun yanında bir takım kan testleri ya da alerjik testler yapılarak pediatrik dermatoloji tanısı konulabilir.
Pediatrik dermatoloji rahatsızlıklarının tedavisinde ilaç kullanılabilir. Bunun yanında dermokozmetik ürünler kullanılarak ciltte oluşan sıkıntılar giderilebilir. Bebeklerde cilt sorunları belli bir süre ilaçla ya da kozmetik ürünlerle tedaviye ihtiyaç duyulmadan kendiliğinden geçmektedir. Fakat mutlaka yaşanan deri rahatsızlıklarının çocuk cilt doktoru tarafından görülmesi ve onun önerdiği şekilde bir bakım yapılması gerekir. Ayrıca cilt lezyonlarının (siğiller ve kistler) cerrahi olarak çıkarılması ve doğum lekelerinin lazerle tedavisi gibi yöntemlerde kullanılabilir.
Bebek ve çocukların cilt rahatsızlıklarının tanı ve tedavisi pediatrik dermatoloji doktorları tarafından yapılır. Özel Subayevleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Merkezi Ankara çocuk cildiye konusunda çocuk cilt hastalıkları ve pediatrik alerji bölümleri ile hizmet vermektedir.
Ankara pediatrik dermatoloji alanında uzman ve uluslararası tecrübeye sahip kadrosuyla Subayevleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Merkezi misafirlerine kaliteli hizmeti sunmayı hedefler. Ankara çocuk dermatoloji alanında öne çıkan Subayevleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Merkezi, çocuklarınızı güvenle getirebileceğiniz bir tedavi merkezidir.